Siauliai, oplev Korshøjen, Kryžių kalnas

Siauliai er med cirka 100.000 indbyggere Litauens fjerde største by og det er en af ​​de ældste byer i landet. Siauliai har tilnavnet “Sun City”, Saule betyder sol på litauisk. Navnet kommer fra slaget ved Saule, der fandt sted tæt på hvor byen ligger i 1236.

I 1795 blev Siauliai indlemmet i Rusland, men blev returneret til Litauen i 1918. Regionen blev besat af Tyskland under Anden Verdenskrig og dele af Siauliai blev ødelagt da Sovjetunionen erobrede byen ved krigens afslutning.

Turistinformation i Siauliai

Siauliai tourism information center
Vilniaus g. 213 – 77
Šiauliai

T: +370 41 523 110

Website

Turistkontor i Siauliai fremhæver følgende seværdigheder under en ferie i Siauliai:

Museer i Siauliai

 

Seværdigheder i og omkring Siauliai

Korshøjen, Kryžių kalnas

Mere end 100.000 kors og krucifikser i forskellige former og størrelser står der på en lille høj cirka 10 kilometer nord for Šiauliai. Når du går på stierne på denne, lidt afsidesliggende, bakke er du omgivet af tusinder af kors, rosenkranse, Jomfru Maria statuer og miniaturefigurer. Stedet er kendt som korshøjen og det første kors blev opsat på stedet i 1831 under opstanden mod den sovjetiske besættelse.

Højen minder dig om at du er i en krigshærget nation der fandt trøst i katolicismen på det tidspunkt. Da man på den tid kunne familier ikke lokalisere ligene af oprørere og i stedet placerede familien kors på bakken. Langsomt voksede stedet og efterhånden som flere og flere vendte sig mod bakken for trøst blev der tilføjet rosenkranse, kristne figur og andre religiøse emner til de mange ​​allerede eksisterende kors.

På trods af magthavernes bestræbelser på at undertrykke denne religiøse følelse ved at rasere stedet, fortsatte litauere i deres søgen efter håb og lod aldrig bakken blive glemt. Gennem årene har korshøjen lettet smerten for mange litauere, der har mistet deres kære i krig, og korshøjen er i dag stadig et symbol på håb, kærlighed og venskab.

Byen Siauliai blev grundlagt i 1236 og kontrolleret af korsridderne i det 14. århundrede. Traditionen med at placere kors menes at stamme fra denne periode og er med tiden blevet et symbol på litauisk trods mod udenlandske angribere.

Efter delingen af det polsk-litauiske forbund i 1795 blev Litauen en del af det russiske imperium. Polakker og litauere gjorde uden held oprør mod styret i 1831 og 1863. Det er disse to opstande der er forbundet med korshøjen som et religiøst sted.

Siauliai-regionen var en del af den litauiske socialistiske sovjetrepublik fra 1944 indtil Litauens uafhængighed i 1991. Under sovjettiden blev en pilgrimsrejse til Korshøjen et udtryk for litauisk nationalisme.

I 1961, 1973 og 1975 blev bakken ryddet og korsene blev brændt eller forvandlet til metalskrot, hvorefter området omkring bakken blev dækket af affald for at modvirke nye kors blev opsat på stedet. Hver gang erstattede de lokale indbyggere og pilgrimme fra hele Litauen korsene på bakken.

Den 7. september 1993 besøgte pave Johannes Paul II Korshøjen og erklærede den for et sted for håb, fred, kærlighed og opofrelse.

Læs med på vores sociale medier

Find populære hashtags

Lingua: Norsk bokmålSvenska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here