Klaipeda er Litauens havneby

Klaipeda er Litauens tredjestørste by og byen har bevaret en tydelig tysk og skandinavisk smag i arkitekturen i dens gamle bydel med de hyggelige brostensbelagte gader. Dens gader er geometrisk perfekt anlagt. På teaterpladsen er der jævnligt koncerter, Sea Festival, International Jazz Festival og andre begivenheder. På teaterpladsen står Tarawa Anike skulpturen, der forestiller en ung barfodet pige, skulpturen er rejst til minde om digteren Simonas Dachas.

Turistinformation i Klaipeda

Klaipeda tourism information center
Turgaus 7
LT 91247 Klaipeda

T: +370 687 52051

Website

Turistkontor i Klaipeda fremhæver følgende seværdigheder under en ferie i Klaipeda :

Museer i Klaipeda

Smede museet Saltkalviu 2, dette er et aktivt museum der absolut er et besøg værd, her kan du se rigtige smede i arbejde.

Ur museum Liepu 12, her kan du se ure i alle afskygninger, udstillingerne omhandler tiden og registreringen af denne, fra de tidligste kalendere til de mest moderne atomure er på udstilling her.

Seværdigheder i og omkring Klaipeda

Klaipedas hovedattraktion er de historiske bygninger i byens centrum, som stammer fra det 13. til det 18. århundrede. Nogle af de ældste bygninger har smuk bindingsværk svarende til den du ser i Danmark, det sydlige Sverige og Tyskland.

Resterne af Klaipeda Slot, bygget i det 13. århundrede, er omgivet af volde og bastioner.

Akvarium og delfinarium Smiltyne 3 er indrettet i et gammelt fort er der blevet indrettet et kombineret akvarium og museum der er et besøg værd, du kan f.eks se mere end 100 arter af de fisk der lever i Østersøen. Og så er der selvfølgelig delfinshowet der er som sådan et skal være med syngende delfiner.

Klaipeda historie

I 1252 påbegyndte den Tyske ridderorden bygningen af en borg – Memelburg – ved udmundingen af Dane floden, omkring borgen skød en by op og i 1254 fik Klaipeda sine byrettigheder. I 1328 blev Klaipeda og omegnen, efter aftale mellem ridderordenen i Preussen og Litauerne, en del af ridderordenens interesseområde og af den grund senere en del af Preussen.

I 1919 blev Klaipeda, som følge af Versailles traktaten, separeret fra Tyskland og blev et protektorat indtil byen i 1923 blev givet tilbage til Litauen. I 1925 blev det første valg til det regionale parlament afholdt og dette valg blev vundet af de Tyske partier.

I 1934-1935 afholdtes Neumann-Sass processen i Klaipeda, dette var den første sag i Europa mod nazister der var anklaget for at ville løsrive Klaipeda. I 1939 annekterer Tyskland byen indtil 1945 hvor Sovjet tropper indtager byen og snart derefter begynder sovjetiseringen af Klaipeda.

I dag er Klaipeda en af Østersøområdets store havnebyer. En stor del af det gamle Klaipeda er blevet bevaret og restaureret så der er mange små hyggelige gader hvor du kan studere den Tyske byggestil der trods alt har været den vigtigste og mest forekommende for byen gennem historien.

Læs med på vores sociale medier

Find populære hashtags

Lingua: Norsk bokmålSvenska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here